БЛОГ

Майстор-готвач Димо Димов създаде менюто за „Кулинарно кино“

Read 13430 times 09 Дек 2015

Майстор-готвач Димо Димов, основател на Cult Gourmet Catering и верига ресторанти PURE, създаде менюто за „Кулинарно кино“, събитие, което събра феновете на документалното кино и гурме кухнята на 19 и 21 ноември. 

 

По време на събитието организаторите, Киномания и Divino, представиха на гостите два документални филма, свързани с кулинарията. „Foodies”, филм за така наречените „фудита“, хора обсебени от изисканата кухня и влиятелни в тези среди, беше прожектиран на 19 ноември. Гурме вечеря, дело на майстор-готвач Димо Димов, последва прожекцията.

 

Първата вечеря омая сетивата на гостите с прясно изпечен хляб; крем от гъши дроб, салата от киноа и червена леща, листа от тученица и хляб от звезден анасон за предястие; френско петле в два стила – кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени – за основно ястие. Черешката на тортата в това кулниарно изкушение беше десертът – гато „Марсел“ с малинова пяна.

 

Вторият филм от събитието, „Серджио Херман, безобразно съвършен“, се излъчи на 21 ноември. Филмът разказва за майстор-готвач Серджио Херман, който се отказва от успешна кулинарна кариера и от ресторанта си, номер едно в Холандия.

 

 

Както Серджио, майстор-готвач Димо Димов също е в разгара на силите си, но той не се отказва от кулинарията и за гостите на втория ден от събитието изготви ново, изкусително меню. Почитателите на висококачествената кухнята се насладиха на домашно маринована сьомга с червено цвекло, букет от салати и гранетиран биск от омар за предястие. Основното ястие беше телешки джолан „су вид“ в сос от зелен пипер, рагу от манатарки, био моркови с естрагон и конфи от картофи. За завършек, гостите се подсладиха с флан „Каталана“, пистачо пана кота и шоколадов крем.

 

Всяка вечеря беше придружена от три вина, избрани от екипа на Divino. Закупилите куверт имаха и еднодневен достъп, в ден по избор, за DiVino. Taste, форум на българското вино, чието пето издание тази година се състоя в зала 3 на НДК между 20 и 22 ноември.